mikrokrediti

Da biste ostvarili kredit u bankama neophodno je mnogo dokumentacije i komplikovanih procedura, međutim mikrokrediti osim što su brzi i sigurni, kompletan proces apliciranja i odobrenja kredita odvija se putem interneta. U Evropi i svijetu servisi koji nude mikrokredite online su prisutni već nekoliko godina, a u Hrvatskoj dosta kraće, ali su već osvojili mnogo korisnika. Mnogo je i onih skeptičnih popitanju servisa za online kreditiranje te smo zbog toga spremili ovaj tekst u kom vam donosimo sve donosimo sve informacije koje treba da znate o mikrokreditima.

Da biste popunili zahtjev za mikrokredit potrebno je da posjetite web stranicu tvrtke koja nudi mikrokredite i popunite nekoliko polja u koja ćete unijeti vaše osnovne podatke koji se uvijek traže kada su ovakve usluge u pitanju. U sljedećoj fazi vaša aplikacija za mikrokredit će proći kroz provjeru podataka od strane kontrolora, a potom ćete biti kontaktirani kako biste dostavili određenu dokumentaciju. Svi dokumenti se šalju putem mejla te nema potrebe da ih fizički dostavite u neku poslovnicu. Nakon što vam je kredit odobren možete podići novac u obližnoj poslovnici koja vrši isplatu novca.

Veliki broj ljudi ima predrasude i averziju prema ovakvom vidu kreditiranja, međutim za tim apsolutno nema potrebe. Mikrokrediti, pozajmice i zajmovi online su na svjetskom tržištu prisutni već nekoliko godina i pokazali su se kao veoma siguran i jednostavan način za brzo rješenje finansijskih kriza. Ukoliko vam nije najjasnije kako kreditiranje putem interneta funkcioniše, ovaj teks je tu da vam to pojasni i pruži sve informacije za pametno i sigurno kreditiranje.

Apliciranje za mikrokredite

Apliciranje ili popunjavanje zahtjeva za mikrokredit je veoma jednostavno. Na web stranici mikrokreditne organizcije možete naći obrazac u koji treba unijeti nekoliko vaših osnovnih podataka te izabrati iznos kredita i period otplate. Najbolje bi bilo da period otplate izabere u skladu sa vašim prilivima i odlivima kako kredit ne bi bio veliko opeterećene za vaš mjesečni budžet.

Aplicirati za online mikrokredit možete u pet jednostavnih koraka:

1. Na web stranici ispunite aplikaciju.

2. Odaberete željeni iznos i period otplate.

3. Dostavite neophodnu dokumentaciju.

4. Sačekate odobrenje tima koje će doći putem SMS-a.

5. Podignete novac sa tekućeg računa u obližnjoj banci.

Tko može aplicirati?

Mikrokrediti su dostupni punoljetnim licima u starosnoj dobi od 18 do 70 godina kojima je Republika Hrvatska stalno mjesto prebivališta. Dakle, da biste ostvarili uslove za mikrokredit potrebno je da dostavite dokumente kao dokaz vaše starosne dobi i mjesta stanovanja.

Koji dokumenti su potrebni za apliciranje?

Od dokumenata potrebnih za apliciranje za mikrokredit potrebna vam je osobna iskaznica, dokument kojim se utvrđuje tačna adresa stanovanja i dokaz o primanju (platna lista ili ček od mirovine). Svi dokumenti se šalju putem mejla te nema potrebe da čekate u redovima i skupljate hrpe dokumenata. Za razliku od klasičnih bankarskih kredita, mikrokredinte organizacije online nude vam najbrži način da dođete do potrebnog novca.

Da li je potrebna garancija za kredit?

Za odobrenje mikrokredita nije potrebna garancija, žirant, sudužnik niti bilo koji drugi vid obezbjeđenja kredita. Nema potrebe da dolazite u neprijatnu situaciju i molite prijatelje i porodicu da vam pomognu pri dizanju kredita. Sada finansijsku krizu možete riješiti veoma lako.

Pažljivo birajte period otpelte

Online mikrokrediti pružaju vam mogućnost da sami izaberete period otplate. Taj period je najčešće od 3 do 12 ili 24 mjeseca. Ovaj korak je veoma bitan jer sami treba da odlučite koji je najrealiniji period koji vam je potreban da biste vratili kredit. Prilikom odlučivanja i apliciranja za kredit uzmite u obzir koliki su vaši mjesečni prilivi i odlivi, te u skladu sa tim izaberite period optlate koji neće izvršiti pritisak na vaš mjesečni budžet.

Šta ako ne možete vratiti kredit na vrijeme?

Nepredviđene situacije se dešavaju svaki dan, pa je sasvim moguće i da se desi jedna takva situacija zbog koje ne možete na vrijeme vratiti kredit. U ovom slučaju predlažemo da kontaktirate korisnički servis mikrokreditne organizacije od koje ste posudili novac. Na taj način ćete dobiti sve potrebne informacije i zajedno sa osobljem doći do najboljeg rješenja.

Koliko dugo traje proces dobijanja mikrokredita?

mikrokrediti online

U zavisnosti od finansijskog servisa koji koristite za apliciranje za mikrokredit zavisi i rok isplate novca. U svakom slučaju radi se o veoma kratkom vremenskom periodu i znatno kraćem u odnosu na ispalatu klasičnog bankarskog kredita. Neke mikrokreditne organizacije garantuju isplatu novca istog dana, dok drugima treba nekoliko dana da bi se čitav proces završio.

Da li su mikrokrediti online sigurni?

Sasvim je prirodno i očekivano da se mnogi korsnici plaše za sigurnost svojih podataka s obzirom na to da se apliciranje i odobravanje kredita odvija u potpunosti putem interneta. Međutim zaista nema razloga za brigu. Vaši podaci biće zašitćeni u skladu sa pravilima internet zaštite finansijskog sektora koristeći najnovije protokole i enkripcije na svijetu.

Koje su prednosti mikrokredita?

Rast broja mikrokreditnih organizacija kako kod nas, tako i u inozemstvu, govori o tome koliko su korisnici brzo prihvatili ovaj vid kreditiranja. Jednostavno niko više nema vremena niti želi da provodi vrijeme tražeći banku sa najboljim uslovima za kredit, čekajući u redu ili skupljajući suvišnu dokumentaciju. Pojava online mikrokredita dala nam je mogućnost brzog rješenja lične finansijske krize. Aplicirati i dobiti kredit sada možete a da i ne napustite svoj dom. Sve što vam treba je pristup internetu.

Vrijeme je najdragocjenija stvar danas i niko ne želi da ga troši na nepotrebne procedure. Uz pomoć online mikrokredita uz samo nekoliko koraka možete doći do novca koji vam je potreban. Ne morate ček ni tražiti osobu koja će vam biti žirant ili sudužnik jer online mikrokrediti to od vas ne traže. Potrebno je samo da putem mejla dostavite minimalnu dokumentaciju i novac će biti na vašem računu u najkraće mogućem roku.

Gdje su dostupni mikrokrediti u Hrvatskoj?

mikrokrediti hrvatska

Ukoliko su vam potrebne informacije o tome kako doći do mikrokredita u Hrvatskoj, došli ste na pravo mjesto. Na ovoj web stranici imate kompletnu ponudu mikrokredita u bankarskom sektoru u Hrvatskoj, tako da možete da izaberete ono šta vam najviše odgovara.

Istraživanje koje je sprovela Internacionalna finansijska korporacija navodi da je preko 93% Hrvata isprobalo finansijsku uslugu online mikrokredita i prijavilo je da je bilo zadovoljno istom. Uprkos velikoj skeptičnosti i predrasudama po pitanju kratkoročnih kredita, statistički podaci govore u prilog zadovoljnih korsinika online mikrokredita. Preko 87% ispitanih Hrvata je koristilo online servis za mikrokredite, i to više od jednog puta.

Nepredviđeni troškovi sada imaju sigurno rješenje. Zaboravite na stres zbog nedostatka novca baš onda kada je najpotrebniji jer tu su online mikrokrediti za sve one situacije kada vam je gotovina brzo potrebna.