online zajam

Ako ste ikada razmatrali da pozajmite online zajam, ali niste bili sigurni da li da donesete tu odluku zbog averzije prema upravljanju finansijama, u ovom tekstu donosimo sve neophodne informacije.

Prema statističkim podacima iz različitih izvora, 98% korisnika koje je pozajmilo novac online je imalo pozitivna iskustva, što je i poenta brzih online zajmova. Brzi online zajmovi nude finansijsku pomoć onda kada je korisnicima najpotrebnija. Iako ova vrsta zajmova nije na dobrom glasu, iz priloženog možemo zaključiti da su korisnici ipak veoma zadovoljni. Dosta online zajmova nude 0% kamate za nove korisnike, po principu koliko uzmeš – toliko vratiš. Beskamatno plaćanje je finansijska prednost koja mnogo znači i koja je moguća samo uz online zajmove.   

U nastavku teksta pročitajte više o tome kako aplicirati za online zajam i šta vam je sve potrebno za aplikaciju. U tekstu su priložene dodatne informacije koje vam mogu biti od velike koristi ako razmišljate da pozajmite novac online.

Kako aplicirati za zajam online?

zajam online

Da biste aplicirali za online zajam, potrebno je da posjetite veb stranicu po izboru i ispunite zahtjev. Sama aplikacija podrazumjeva nekoliko koraka, a odobrenje zajmova je kod nekih online servisa moguće za samo 15 minuta. Ovo su koraci koje trebate preduzeti ako želite da aplicirate online:

  1. Posjetite veb stranicu online zajma.
  2. Ispunite zahtjev.
  3. Dostavite potrebnu dokumentaciju.
  4. Podignete novac sa tekućeg računa.

Kako funkcionišu online zajmovi?

Dovoljno je da kliknete na „apliciraj“ dugme na veb sajtu banke koja nudi online zajmove, i da popunite potrebne podatke. Informacije koje je potrebno ispuniti su lični podaci koje svaka banka traži od vas. U pitanju su podaci kao što su: broj telefona, email, ime i prezime, broj osobne iskaznice ili putovnice. Nakon što popunite aplikaciju, organizacija koja pruža online zajmove će provjeriti vaše podatke i u roku od 15 minuta će vam se javiti sa odlukom da li je vaš zahtjev odobren ili ne. Nakon toga, možete podići novac u obližnjoj bankarskoj poslovnici ili pošti.

Koliki je period otplate online zajma?

Različite finansijske institucije nude različite periode otplate. Uglavnom su u pitanju otplate u rasponu od 3 do 12 ili 24 mjeseca. Periode otplate možete sami izabrati u skladu sa novčanim prilivima i odlivima, tako da vam online zajam  ne predstavlja ogromno finansijsko opterećenje.

Kakva dokumentacija je neophodna za online zajam?

Za razliku od banaka i drugih finansijskih institucija, online servisi zahtjevaju minimalnu dokumentaciju. Uobičajeno je da je za zajam potrebna samo lična karta. Osim lične karte, neki online servisi za zajam mogu da traže i platnu listu, da bi se uvjerili u vaša primanja.

Ko može podići online zajam?

Online servisi dozvoljavaju većini punoljetnog radno sposobnog stanovništva da podignu zajam bez problema. Iako su različite starosne grupe koje spadaju u kategoriju koja može da podigne online zajam, uobičajena grupa je od 18 do 70 godina radno sposobnog stanovništva, sa dijelom stanovništva koji je u penziji.

Da li su online zajmovi sigurni?

Iako su na lošem glasu zbog visoke efektivne kamatne stope, ne postoji razlog za sumnjanje u online pozajmice. Transakcije su u potpunosti objezbjeđene u skladu sa globalnim standardima internet zaštite.  Sa druge strane, to ne znači da period otplate ne morate shvatiti ozbiljno, naprotiv. Da ne biste dodatno plaćali zakašnjenja, nemojte kasniti sa otplatama rata.

Kakva je struktura kapitala online zajmova?

Online zajmovi su dio ponude finansijskog kapitala mikrokreditnih organizacija na finansijskom tržištu. U pitanju je finansijski kapital koji se zove rizični kapital. Iako je njegov stručan naziv u ekonomskoj literaturi rizični kapital, on nije povezan sa plasiranjem visokih rizika, zato što su u pitanju potrošački krediti koji mogu imati različite namjene. Važno je spomenuti da je rizični kapital glavni izvor finansiranja start ap preduzeća na svjetskom tržištu. Iako finansijsko tržište nije toliko razvijeno na Balkanu, online zajmovi predstavljaju unapređenje u ekonomskom i tehnološkom smislu, budući da kombinuju ICT tehnologije sa ponudom finansijskog kapitala.

Koliko novca je moguće pozajmiti online?

Različiti online serisi nude različite iznose, na različite periode otplate koje možete sami izabrati. U najvećem broju slučajeva, kada odaberete iznos i period koji vam odgovaraju, kreditni kalkulator na veb stranici vam izračuna:

  • kamatu
  • naknadu
  • efektivnu kamatnu stopu
  • iznos rate

Zahvaljujući kreditnom kalkulatoru na veb stranicama online zajmova, možete u potpunosti znati sve troškove online pozajmice i tačan iznos koliko je potrebno da vrate novca.

Da li je potreban žirant za online zajam?

U većini slučajeva, online zajmovi ne traže žirante, garancije i zaloge. Sve što vam je potrebno za odobrenje online zajma jeste dostava minimalne dokumentacije. Uglavnom je u pitanju lična karta i platna lista. Samo sa ovom dokumentacijom je moguće dobiti online zajam.

Da li je moguće ostvariti online zajam ako sam zadužen ili zadužena kod banaka ili nekih drugih finansijskih institucija?

Naravno. Bez obzira na vaše trenutno kreditno zaduženje u komercijalnim bankama, možete podići online zajam bez ikakvih problema. Finansijski servisi koji nude zajam online ne uzimaju u obzir vašu kreditnu istoriju, tako da se ne morate oko toga brinuti. Važno je samo da adekvatno upravljate novčanim prilivima i odlivima.

Koliko dugo traje proces dobijanja online zajma?

Ispunjenje aplikacije za online zajam ne traje više od nekoliko minuta. U zavisnosti od tipa usluge od ispunjenja aplikacije do preuzimanja novca može da prođe jedan ili nekoliko radnih dana. U većini slučajeva, odobrenje online zajma je istog dana, dok se novac može podići u roku od nekoliko dana u zavisnosti od dostupnosti servisa.

Šta uraditi ako niste u mogućnosti da vratite online zajam na vrijeme?

Ukoliko niste sigurni da li možete da vratite online zajam, sve što je potrebno da uradite jeste da nazovete korisničku podršku vašeg online finansijskog servisa. Većina servisa ima poseban tim koji se bavi reprogramom pozajmice, tako da možete sve nedoumice da otklonite u komunikaciji sa njima, kao i da napravite sljedeći realan plan otplate.

Da li postoji kreditna istorija online zajmova?

Finansijski servisi koji nude svoju uslugu online, čuvaju zahtjeve u bazi podataka. Nakon što vam je odobrena pozajmica, vaš zahtjev će biti sačuvan u okviru vašeg korisničkog profila, gdje će finansijski servis imati pristup vašoj istoriji pozajmljivanja.

Online zajam u Hrvatskoj

zajam online u hrvatskoj

Na globalnom finansijskom tržištu, online zajmovi su veliki hit zbog svoje pristupačnosti. Na našim prostorima, zbog specifičnosti finansijskog tržišta, nisu do sada bili dostupni, ali su ostvarili jednak uspjeh čim su se pojavili. Pogledajte punudu online zajmova u Hrvatskoj ovdje. Izdvojili smo najbolje servise kao i sve informacije koje su vam neophodne i korisne.

Građani Hrvatske pokazali su interesovanje za servise koji nude online zajam te je zabilježen veliki broj uspješno ostvarenih zajmova. Korisnici su istakli da ima je ovaj servis bio veoma koristan u onim situacijama kada im je novac u gotovini bio hitno potreban. Monogi su, takođe, potvrdili da su pomoć online zajma uspješno koristili više puta.